ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ...
Η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μειώνει την
πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και
γενικότερα βελτιώνει τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς, σύμφωνα με
μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει κάτι τέτοιο, διευρύνοντας έτσι τον κατάλογο με τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία.
Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει κάτι τέτοιο, διευρύνοντας έτσι τον κατάλογο με τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ,
διευθυντή του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου του Αντικαρκινικού
Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο
περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", μελέτησαν
σχεδόν 1.000 καρκινοπαθείς, που είχαν όλοι υποβληθεί σε χειρουργική
αφαίρεση όγκου και σε χημειοθεραπεία για καρκίνο εντέρου στο στάδιο
τρία.
Όσοι ασθενείς έπιναν τουλάχιστον τέσσερις
καφέδες τη μέρα (460 μιλιγκράμ καφεΐνης), είχαν το μεγαλύτερο όφελος,
καθώς είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν
υποτροπή της νόσου, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Επίσης, είχαν 33% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο ή
οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δύο έως τρεις καφέδες τη μέρα είχαν μικρότερο
όφελος, ενώ σχεδόν αμελητέο ήταν το όφελος με ένα καφέ ημερησίως ή
λιγότερο.
Στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου, οι
περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής συμβαίνουν μέσα σε μια πενταετία μετά
τη θεραπεία και είναι πολύ ασυνήθιστες αργότερα. Στους ασθενείς τρίτου
σταδίου, ο καρκίνος έχει φθάσει στους λεμφαδένες κοντά στον αρχικό όγκο,
αλλά δεν υπάρχουν άλλες μεταστάσεις. Στους ασθενείς αυτούς, η
πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου είναι περίπου 35%.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν
μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για καθημερινή κατανάλωση καφέ, έως ότου
τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιωθούν από κάποια άλλη. Η νέα έρευνα
έρχεται να προστεθεί πάντως σε άλλες πρόσφατες μελέτες, που δείχνουν ότι
ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι αρκετών ειδών
καρκίνου, όπως μαστού, μελανώματος, ήπατος και προστάτη.
Ο Φουξ διευκρίνισε ότι η προστατευτική δράση
του καφέ δεν αφορά τον «ντεκαφεϊνέ», αν και, όπως είπε, δεν είναι σαφές
γιατί η καφεΐνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για το έντερο.
Επειδή εξάλλου ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι
μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αυτό βοηθά έμμεσα στην
περίπτωση του καρκίνου του εντέρου. Μια πιθανότητα είναι ότι η συχνή
κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη,
με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται λιγότερη από την εν λόγω
ορμόνη. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία
αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για διαβήτη όσο και για καρκίνο.
(ΑΜΠΕ)
Τα καλά του καφέ
Αντιοξειδωτικά. Ο καφές είναι φορτωμένος με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη οξείδωσης, μια διαδικασία που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και συμβάλλει στην γήρανση.
Νόσος του Parkinson. Η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.
Διαβήτης. Η κατανάλωση του καφέ προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2. Η μέτρια ημερήσια κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, σε νέους και μεσήλικες γυναίκες.
Κίρρωση του ήπατος. Ο καφές προστατεύει από την κίρρωση, ιδιαίτερα αλκοολική του ήπατος.
Πέτρες στα νεφρά. Η κατανάλωση του καφέ, μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Βελτιωμένη πνευματική απόδοση. Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό. Και επειδή σχετίζεται με την θεοφυλλίνη ένα παλιό φάρμακο για το άσθμα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος.
πηγή
Εδώ και δεκαετίες, κυκλοφορούσαν διάφορες απόψεις ότι ο καφές μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει την υγεία.
Για να το εξακριβώσουν αυτό οι ερευνητές στρατολόγησαν πάνω από 400.000 άτομα, μεταξύ 50 και 71 ετών και τους παρακολουθούσαν για 13 χρόνια.
Το συμπέρασμα είναι απλό: όσο περισσότερο καφέ πίνει ο κόσμος, τόσο χαμηλότερο είναι το ρίσκο θανάτου.
Η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει το ρίσκο θανάτου 12% στους άνδρες και 16% στις γυναίκες
Ακόμα και μια μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) συνδέεται ήδη με ένα μειωμένο ρίσκο θανάτου της τάξης 5 – 6%.
Ίσως αυτοί αριθμοί σας φαίνονται μικροί. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκατοντάδες εκατομμυρίων, εάν δεν είναι δισεκατομμύρια, ανθρώπων που πίνουν καφέ, το γενικό αποτέλεσμα των ωφελειών του καφέ γίνεται απλά τεράστιο.
Να σημειωθεί παρόλα αυτά ότι τα αποτελέσματα αυτής μεγάλης έρευνας δεν ακούστηκαν σαν βροντή σε ένα γαλήνιο ουρανό. Εδώ και χρόνια συσσωρεύτηκαν εντυπωσιακές αποδείξεις των ωφελειών του καφέ.
Μια πολύ πρόσφατη βραζιλιάνικη έρευνα δείχνει ότι η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα του καφέ προστατεύει από την τερηδόνας [5].
Προσοχή ! Το αποτέλεσμα αυτό ισχύει μόνο για τον καφέ χωρίς ζάχαρη και γάλα.
Αυτή η ασθένεια, η οποία αποκαλείται «κίρρωση του ήπατος», δεν παρατηρείται στην αρχή και είναι εξαιρετικά σοβαρή. Εάν δημιουργηθεί φλεγμονή τότε μιλάμε για ηπατική στεάτωση. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ολική καταστροφή του ήπατος και να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενή.
Τα δεδομένα που εκδίδονται στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, εφόσον δείχνουν ότι 10% με 25% των ενηλίκων υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια. Η κύρια αιτία των τρομακτικών αυτών αριθμών είναι η αύξηση της παχυσαρκίας σε αυτές τις χώρες [7].
Παρόλα αυτά η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pharmaceutical Research, η οποία περιγράφει πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια [8].
Πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποφεύγονται χάρη στον καφέ και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αμερικάνικου στρατού, στρατιώτες που στερούνται τον ύπνο για διάρκεια 72 ωρών αντιδρούν καλύτερα και πιο γρήγορα στις ασκήσεις σκοποβολής πίνοντας 200 με 300 mg καφεΐνης [9].
Η επίδραση αρχίζει μετά βίας 10 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ [10].
Κάποια άτομα ανησυχούν για τη διεγερτική επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση. Αν και πράγματι η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση από 7 έως 10 χιλ. υδραργύρου, ξαναπέφτει και δεν παρουσιάζει απειλή για τους υπερτασικούς.
Μια υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να σκοτώσει αλλά θα πρέπει να πίνετε 80 με 100 φλιτζάνια καφέ γρήγορα για να φθάσετε στη θανατηφόρα δόση. Δεν είναι πολύ δύσκολο να θυμηθείτε να μην το κάνετε!
Πολλές από αυτές τις συνθέσεις είναι αντιοξειδωτικές που προστατεύουν τα κύτταρά μας και τα όργανά μας από την οξείδωση. Από τις ζημιές δηλαδή, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες μέσα στον οργανισμό μας.
Χωρίς να μπούμε σε περίπλοκες λεπτομέρειες, η οξείδωση θεωρείται ως ένα από τους μηχανισμούς της γήρανσης [11].
Ίσως φανεί δύσκολο στην κατανόηση, αλλά ο καφές είναι η πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών της δυτικής διατροφής και ξεπερνάει συγχρόνως τα φρούτα και τα λαχανικά συνολικά!
Επίσης ο καφές περιέχει ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί [12] [13].
Μερικοί προχωρούν ακόμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι ο καφές μειώνει το καρδιακό ρίσκο, το κίνδυνο του καρκίνου, προκαλεί καλύτερη διάθεση και μνήμη, αυξάνει τη λίμπιντο και άλλα πολλά [14].
Ωστόσο, οι αναφερθείσες πηγές είναι από «εργαστήρια» έρευνας του καφέ, που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία του καφέ και η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους επιδοκιμάζονται λόγω αντικειμενικότητας και σοβαρότητας.
Ερευνητές στην καρδιολογία του πανεπιστημίου Northwestern (Σικάγο, ΗΠΑ) έχουν σταχυολογήσει πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που πίνουν καφέ.
Μπόρεσαν έτσι να αποδείξουν ότι ο καφές:
Ο καφές δεν είναι μόνο ένα εύγευστο και απολαυστικό ρόφημα αλλά και ένα γνήσιο ελιξίριο νεότητας για το σώμα και το πνεύμα σας.
πηγή
10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ...
Αν και η εκτεταμμένη κατανάλωση καφέ αυξάνει το στρες και ενδέχεται να καταλήξει σε εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν μερικές ιδιότητες του δημοφιλούς ροφήματος που αποδεικνύονται ευεργετικές. Ακολουθούν 10 λόγοι, που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά που πίνετε κάθε μέρα από ένα ή περισσότερα καφεδάκια.
1. Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή
Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.
2. Πρόληψη κατάθλιψης
Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.
3. Βελτίωση της μνήμης
Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του
2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε
βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.
Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.
4. Μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Οι μελέτες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!
5. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου
Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.
6. Ενίσχυση του μεταβολισμού
Επιπλεόν, ο καφές βοηθάει όχι μόνο στο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας,
αλλά και στο να χάσετε βάρος. Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο έχει
καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη
κανονικές στο βάρος τους, παρά στις υπέρβαρες.
Η μέτρια κανατάλωση καφέ ακόμα (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε καθώς οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.
7. Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Parkinson
Δημοσίευση αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού το 2000, έδειξε σύνδεση μεταξύ της προσλαμβανόμενης- από τον καφέ- καφεϊνης και των χαμηλών πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Parkinson. Παρόμοια έρευνα το 2010 καταλήγει επίσης στο ότι κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 25%.
8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Έρευνα του 2005 κατέληξε στην παρατήρηση πως στην αμερικανική δίαιτα, η τροφή με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ήταν ο καφές. Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μάλλον η προηγούμενη έρευνα αναφέρεται στις αρκετά μεγάλες ποσότητες καφέ που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός.
9. Ενίσχυση της απόδοσης
Η καφεΐνη που λαμβάνουμε μέσω του καφέ, έχει αποδειχθει μέσω διαφόρων
ερευνών πως ενισχύει όχι μόνο τις αντοχές αλλά την απόδοση του ατόμου σε
μια εργασία. Μελέτη του 2008 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα αποδοτικά
οφέλη της καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερα όταν πίνουμε καφέ, πριν από
αγώνες αντοχής και δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και συχνές παύσεις
και επανεκκινήσεις. Βασιζόμενοι στην ίδια λογική, ο καφές βοηθάει τους
αθλητές στις αποδόσεις του, ακόμα και όταν έχουν στερηθεί ύπνο.
10. Περιορίζει την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας (ή ποδάγρας)
Έρευνα του 2007, σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση κάφε με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται στις αρθρώσεις από ανεβασμένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο ντεκαφεϊνέ, ενώ όσοι καταναλώνουν έξι κούπες καφέ τη μέρα, ρίχνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής, κατά 60%.
πηγή
Αντιοξειδωτικά. Ο καφές είναι φορτωμένος με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη οξείδωσης, μια διαδικασία που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και συμβάλλει στην γήρανση.
Νόσος του Parkinson. Η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.
Διαβήτης. Η κατανάλωση του καφέ προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2. Η μέτρια ημερήσια κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, σε νέους και μεσήλικες γυναίκες.
Κίρρωση του ήπατος. Ο καφές προστατεύει από την κίρρωση, ιδιαίτερα αλκοολική του ήπατος.
Πέτρες στα νεφρά. Η κατανάλωση του καφέ, μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Βελτιωμένη πνευματική απόδοση. Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό. Και επειδή σχετίζεται με την θεοφυλλίνη ένα παλιό φάρμακο για το άσθμα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος.
πηγή
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΤΟΥ ΚΑΦΕ...:
Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας της ιστορίας με θέμα τον καφέ έχουν εκδοθεί στο New England Journal of Medicine το 2012.Εδώ και δεκαετίες, κυκλοφορούσαν διάφορες απόψεις ότι ο καφές μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει την υγεία.
Για να το εξακριβώσουν αυτό οι ερευνητές στρατολόγησαν πάνω από 400.000 άτομα, μεταξύ 50 και 71 ετών και τους παρακολουθούσαν για 13 χρόνια.
Το συμπέρασμα είναι απλό: όσο περισσότερο καφέ πίνει ο κόσμος, τόσο χαμηλότερο είναι το ρίσκο θανάτου.
Η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει το ρίσκο θανάτου 12% στους άνδρες και 16% στις γυναίκες
Ακόμα και μια μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) συνδέεται ήδη με ένα μειωμένο ρίσκο θανάτου της τάξης 5 – 6%.
Ίσως αυτοί αριθμοί σας φαίνονται μικροί. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκατοντάδες εκατομμυρίων, εάν δεν είναι δισεκατομμύρια, ανθρώπων που πίνουν καφέ, το γενικό αποτέλεσμα των ωφελειών του καφέ γίνεται απλά τεράστιο.
Να σημειωθεί παρόλα αυτά ότι τα αποτελέσματα αυτής μεγάλης έρευνας δεν ακούστηκαν σαν βροντή σε ένα γαλήνιο ουρανό. Εδώ και χρόνια συσσωρεύτηκαν εντυπωσιακές αποδείξεις των ωφελειών του καφέ.
Ο καφές μειώνει την πιθανότητα της ασθένειας Αλτσχάιμερ
Η κατανάλωση καφέ 3 με 5 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει κατά 20% το κίνδυνο της ασθένειας Αλτσχάιμερ [2].Ο καφές μειώνει την πιθανότητα του διαβήτη
Σύμφωνα με μια μεγάλη φινλανδική μελέτη που διεξάχθηκε από το 1982 έως το 1992, όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες για διαβήτη του τύπου 2 [3].Ο καφές είναι καλός για τα δόντια
Η καφεΐνη αποτρέπει τα βακτηρίδια στρεπτόκοκκος mutans να κολλήσουν στα δόντια και να αποικίσουν το οδοντικό σμάλτο [4].Μια πολύ πρόσφατη βραζιλιάνικη έρευνα δείχνει ότι η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα του καφέ προστατεύει από την τερηδόνας [5].
Προσοχή ! Το αποτέλεσμα αυτό ισχύει μόνο για τον καφέ χωρίς ζάχαρη και γάλα.
Ο καφές μειώνει την πιθανότητα πέτρας στη χολή
Το να πιεις 3 με 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνει κατά 20 με 30% την πιθανότητα πέτρας στη χολή. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην καφεΐνη, ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν είναι αποτελεσματικός σε αυτήν την περίπτωση [6].Ο καφές προστατεύει τα υπέρβαρα άτομα
Τα άτομα με υπερβολικό βάρος διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί στο διαβήτη και στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.Αυτή η ασθένεια, η οποία αποκαλείται «κίρρωση του ήπατος», δεν παρατηρείται στην αρχή και είναι εξαιρετικά σοβαρή. Εάν δημιουργηθεί φλεγμονή τότε μιλάμε για ηπατική στεάτωση. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ολική καταστροφή του ήπατος και να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενή.
Τα δεδομένα που εκδίδονται στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, εφόσον δείχνουν ότι 10% με 25% των ενηλίκων υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια. Η κύρια αιτία των τρομακτικών αυτών αριθμών είναι η αύξηση της παχυσαρκίας σε αυτές τις χώρες [7].
Παρόλα αυτά η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pharmaceutical Research, η οποία περιγράφει πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια [8].
Ο καφές αυξάνει την επαγρύπνηση
Αυτό είναι αυτονόητο αλλά αξίζει να το ξαναπούμε: ο καφές είναι ιδανικός για να αυξήσει την επαγρύπνηση και τις πνευματικές επιδόσεις.Πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποφεύγονται χάρη στον καφέ και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αμερικάνικου στρατού, στρατιώτες που στερούνται τον ύπνο για διάρκεια 72 ωρών αντιδρούν καλύτερα και πιο γρήγορα στις ασκήσεις σκοποβολής πίνοντας 200 με 300 mg καφεΐνης [9].
Η επίδραση αρχίζει μετά βίας 10 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ [10].
Κάποια άτομα ανησυχούν για τη διεγερτική επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση. Αν και πράγματι η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση από 7 έως 10 χιλ. υδραργύρου, ξαναπέφτει και δεν παρουσιάζει απειλή για τους υπερτασικούς.
Μια υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να σκοτώσει αλλά θα πρέπει να πίνετε 80 με 100 φλιτζάνια καφέ γρήγορα για να φθάσετε στη θανατηφόρα δόση. Δεν είναι πολύ δύσκολο να θυμηθείτε να μην το κάνετε!
Ο καφές είναι η πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών της δυτικής διατροφής
Το πρώτο συστατικό του καφέ που έρχεται στο μυαλό είναι η καφεΐνη αλλά ο καφές περιέχει εκατοντάδες ουσίες. Πολλές μάλιστα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από την επιστήμη. Μερικές έχουν μελετηθεί αλλά απέχουμε ακόμα πολύ για την ακριβή γνώση όλων των επιδράσεων και αλληλεπιδράσεων τους.Πολλές από αυτές τις συνθέσεις είναι αντιοξειδωτικές που προστατεύουν τα κύτταρά μας και τα όργανά μας από την οξείδωση. Από τις ζημιές δηλαδή, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες μέσα στον οργανισμό μας.
Χωρίς να μπούμε σε περίπλοκες λεπτομέρειες, η οξείδωση θεωρείται ως ένα από τους μηχανισμούς της γήρανσης [11].
Ίσως φανεί δύσκολο στην κατανόηση, αλλά ο καφές είναι η πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών της δυτικής διατροφής και ξεπερνάει συγχρόνως τα φρούτα και τα λαχανικά συνολικά!
Επίσης ο καφές περιέχει ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί [12] [13].
Ένα εξαιρετικό ρόφημα
Ο καφές είναι επομένως χωρίς συζήτηση ένα εξαιρετικό ρόφημα.Μερικοί προχωρούν ακόμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι ο καφές μειώνει το καρδιακό ρίσκο, το κίνδυνο του καρκίνου, προκαλεί καλύτερη διάθεση και μνήμη, αυξάνει τη λίμπιντο και άλλα πολλά [14].
Ωστόσο, οι αναφερθείσες πηγές είναι από «εργαστήρια» έρευνας του καφέ, που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία του καφέ και η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους επιδοκιμάζονται λόγω αντικειμενικότητας και σοβαρότητας.
Κανένας κίνδυνος για την καρδιά
Ο καφές έχει τη φήμη ότι είναι κακός για την καρδιά και μάλιστα αυτή η φήμη προέρχεται από τους γιατρούς.Ερευνητές στην καρδιολογία του πανεπιστημίου Northwestern (Σικάγο, ΗΠΑ) έχουν σταχυολογήσει πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που πίνουν καφέ.
Μπόρεσαν έτσι να αποδείξουν ότι ο καφές:
- δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα,
- δεν αυξάνει το ρίσκο εμφράγματος (αλλά θα μπορούσε να το μειώσει),
- δεν αυξάνει το ρίσκο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου,
- δεν αυξάνει το ρίσκο των αναταραχών του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).
Ο καφές δεν είναι μόνο ένα εύγευστο και απολαυστικό ρόφημα αλλά και ένα γνήσιο ελιξίριο νεότητας για το σώμα και το πνεύμα σας.
πηγή
10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ...
Αν και η εκτεταμμένη κατανάλωση καφέ αυξάνει το στρες και ενδέχεται να καταλήξει σε εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν μερικές ιδιότητες του δημοφιλούς ροφήματος που αποδεικνύονται ευεργετικές. Ακολουθούν 10 λόγοι, που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά που πίνετε κάθε μέρα από ένα ή περισσότερα καφεδάκια.
1. Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή
Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.
2. Πρόληψη κατάθλιψης
Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.
Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.
4. Μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Οι μελέτες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!
5. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου
Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.
Η μέτρια κανατάλωση καφέ ακόμα (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε καθώς οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.
7. Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Parkinson
Δημοσίευση αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού το 2000, έδειξε σύνδεση μεταξύ της προσλαμβανόμενης- από τον καφέ- καφεϊνης και των χαμηλών πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Parkinson. Παρόμοια έρευνα το 2010 καταλήγει επίσης στο ότι κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 25%.
8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Έρευνα του 2005 κατέληξε στην παρατήρηση πως στην αμερικανική δίαιτα, η τροφή με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ήταν ο καφές. Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μάλλον η προηγούμενη έρευνα αναφέρεται στις αρκετά μεγάλες ποσότητες καφέ που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός.
10. Περιορίζει την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας (ή ποδάγρας)
Έρευνα του 2007, σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση κάφε με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται στις αρθρώσεις από ανεβασμένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο ντεκαφεϊνέ, ενώ όσοι καταναλώνουν έξι κούπες καφέ τη μέρα, ρίχνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής, κατά 60%.
πηγή
0 σχόλια: